Skip to content Skip to footer

Цілком очевидно, що життя — це сумарний ефект небагатьох важливих потрясінь — 22 цитати із книжки «Чорний лебідь»

«Чорний лебідь. Про (не)ймовірне у реальному житті» — бестселер New York Times і входить до 12 найвпливовіших книжок, написаних після Другої світової війни, за версією Sunday Times. «Чорний лебідь» перекладено 32 мовами світу. Видавництво«Наш формат» також готує до друку наступну книжку Насіма Талеба«Антикрихкість», зазначається у статті. Ми пропонуємо вам 22 цитати із відомої книжки.

«Чорний лебідь» — це пристрасний, іронічний і глибокий екскурс у філософію, математику й епістемологію ймовірності. Усі непередбачувані події Насім Талеб називає Чорними лебедями. Він уважає, що саме вони дають поштовх як історії людства загалом, так і життю кожного з нас. Фінансовий гуру й філософ переконаний, що аби досягти успіху, треба знати, як приручити Чорних лебедів. Талебу вдалося продемонструвати свою теорію на практиці: під час фінансової кризи 2008 року компанія, на яку він працював, заробила (а не втратила!) півмільярда доларів.


Насім Ніколас Талеб — лівансько-американський літератор, науковець, колишній трейдер і біржовий аналітик, математик і філософ. Випускник Сорбонни та Вортонської школи бізнесу. Автор серії бестселерів «Невизначеність» («Incerto») з чотирьох книг:«Обдурені випадковістю», «Чорний лебідь», «Прокрустове ложе» та «Антикрихкість».Талеб послідовно відмовляється від нагород, які йому присуджують, оскільки вважає, що вони перетворюють знання на спортивні змагання.

1

До відкриття Австралії у Старому Світі вважали, що всі лебеді — білі, життєвий досвід повністю це підтверджував. Перший чорний лебідь, напевно, дуже здивував орнітологів (і всіх небайдужих до кольору пташиного пір’я), проте смисл цієї історії в іншому. Вона показує, наскільки обмежений урок дають нам досвід і спостереження, наскільки вразливе наше знання. Один-єдиний факт спростовує аксіому, виведену з тисячі років спостережень за мільйонами білих лебедів. Тут вистачило одного (і, кажуть, по-творного) чорного лебедя.

2


Те, що я називатиму Чорним лебедем (і писатиму з великої літери), — це подія, яка відповідає таким трьом ознакам. По-перше — вона виняткова, абсолютно несподівана й ніщо в минулому її не обіцяло. По-друге, вона справляє колосальний вплив (на відміну від власне птаха). По-третє, людська природа змушує нас вигадувати їй пояснення заднім числом, відтак подія починає виглядати зрозумілою й передбачуваною.

3


Цілком очевидно, що життя — це сумарний ефект небагатьох важливих потрясінь. Усвідомити роль Чорних лебедів неважко, не треба навіть підводитися з крісла. Ось вам проста вправа. Згадайте своє життя. Перерахуйте важливі події й технологічні винаходи, що припали на ваш вік, і порівняйте з колись напрогнозованим. Скільки їх «приїхало за розкладом»? Подивіться на особисте життя, згадайте, як вибирали професію, зустріли свою половинку, емігрували, стикнулися зі зрадою, несподівано розбагатіли або впали у злидні. Чи часто ці події відбувалися за планом?

4


Всупереч уявленням суспільствознавців, майже всі відкриття, усі більш-менш важливі технології — результат щасливого випадку, а не якогось плану. Вони були справжніми Чорними лебедями.

5


«Звичайне» мене не цікавить. Хочете зрозуміти темперамент, моральні принципи й манери свого друга — подивіться, як він тримає удар випробувань, бо в теплиці повсякденності нічого не побачиш. Ви зможете оцінити небезпечність злочинця, спостерігаючи його поведінку протягом звичайного дня? Що таке здоров’я не збагнути без хвороб і епідемій. Нормальність дуже часто неважлива.

6


Проти історії немає зброї, крім іншої історії. Метафори й історії набагато сильніші (на жаль) за ідеї. Їх легше запам’ятовувати й приємніше читати. Якщо вже йти війною на так звані «наративні дисципліни», то найкращою зброєю теж буде наратив. Ідеї з’являються й зникають, історії — залишаються.

7


Письменник Умберто Еко належав до тих небагатьох учених, які можуть похвалитись енциклопедичними знаннями, проникливим розумом і при цьому — ненудні. У нього величезна бібліотека (тридцять тисяч книжок), і гості, побачивши її, діляться на дві категорії. Одні вигукують: «Ого! Синьйоре профессоре дотторе Еко, яка у вас бібліотека! Скільки книжок ви прочитали?» Інші — їх крихітна меншість — розуміють, що приватна бібліотека не примха самозакоханого інтелектуала, а професійний інструмент. Непрочитані книжки куди важливіші за прочитані. Бібліотека має вміщати стільки невідомого, скільки дозволяють вам фінанси, іпотечні умови й ситуація на ринку нерухомості. Рік за роком ваші знання й бібліотека ростимуть, і дедалі щільніші ряди непрочитаних книжок грізно дивитимуться на вас. Власне, що більше ви знаєте, то більше буде полиць із непрочитаними книжками. Назвімо цю колекцію антибібліотекою.

8


Візьміть сто незалежних журналістів, здатних аналізувати ситуацію самостійно, і отримаєте сто різних думок. Але журналістам не можна сильно відриватися від конкурентів, тому діапазон поглядів суттєво звужується — вони починають співати в унісон.

9


Я повністю відмовився від газет і телебачення, що звільнило мені купу часу(година-друга на день — це сотня прочитаних книжок на рік, а з роками ви прочитаєте цілу бібліотеку).

10


Завважте, що фраза «ідіть у дупу» набуває особливого смаку, коли можеш сказати її до того, як покладеш телефонну трубку.

11


Якщо ви дантист, то не розбагатієте за один день; але років тридцять старанної й регулярної праці під звуки бормашини вистачить на безбідну старість. Якщо ж ваша професія родом із Крайньостану, ви можете зажити багатства (або все втратити) за одну мить.

12


Пам’ятаю, як на початку трейдерської кар’єри, коли мені було років двадцять п’ять, пішли легкі гроші. Я сідав у таксі і, якщо водій знав англійською пару-трійку слів і мав засмучений вигляд, я залишав йому сотню чайових — просто, щоб він здивувався, мене це тішило. Я дивився, як він з недовірою і легким переляком бере й розглядає купюру (мільйон доларів мав би більший ефект, але я не міг собі цього дозволити). Це був суто гедоністичний експеримент: приємно створити комусь день радості за якихось сто доларів. Зрештою, я це припинив. Статки усіх роблять скупердяями, розбагатівши, ми починаємо ставитися до грошей серйозніше.

13


Уявіть індичку, яку годують щодня. Кожне годування зміцнює віру птаха в те, що норма життя — це коли тебе щодня годують приязні представники роду людського («з турботою про вас», сказав би політик). Увечері в середу, напередодні Дня подяки, з нашою індичкою станеться дещо несподіване. Воно змусить переглянути переконання.

Чого могла навчитись індичка про день прийдешній з досвіду дня вчорашнього? Багато чого, але, поза сумнівом, трохи менше, ніж їй здається. Уся сіль у цьому «трохи менше».

14


Для індички відсутність харчів у тисяча перший день — це Чорний лебідь. Для м’ясника — ні, адже він чекав цього дня. Звідси випливає, що Чорний лебідь — проблема лохів. Іншими словами, усе залежить від ваших очікувань. Уникнути Чорного лебедя допомагає наука (якщо її граніт вам по зубах) або відкритий погляд на речі.

15


Щоб зрозуміти, як наратив спричиняє помилку в оцінці ймовірностей, проведіть такий експеримент. Дайте якійсь людині добре написаний детектив, наприклад, Агату Крісті, у якої всі герої викликають підозру. І попросіть оцінити у відсотках вірогідність вини по кожній дійовій особі. Якщо піддослідний не записуватиме відсотки по кожному герою, то загальна сума перевищить 100 (а то й 200, якщо роман хороший). Що майстерніший автор, то вищий відсоток.

16


Якщо ви хочете зробити крок угору і якнайдалі відійти від братів наших менших, то ось вам моя порада: вимкніть телевізор, не читайте перед обідом більшовицьких газет, забудьте про блоги — денаративізуйте своє життя.

17


Учіться бачити різницю між тим, що відчувається, і тим, що відбувається.Відійти на певну дистанцію від токсичного світу ще й для здоров’я корисно.

18


Коли я прошу назвати три новітні технології, які найбільше змінили світ, найчастіше називають комп’ютер, інтернет і лазер. Усі вони з’явилися без усяких планів і прогнозів, та ще й ніхто спершу не оцінив їхнього практичного потенціалу. Усі ці винаходи мали колосальне значення. Вони були Чорними лебедями. Але заднім числом виглядає, що все до того йшло.

19


Уявіть, що ви — біженець і чекаєте повернення на батьківщину. Кожен прожитий день віддаляє — а не наближає — вас від тріумфального повернення. Те саме стосується будівництва наступного оперного театру. Якщо ви планували вкластися у два роки, а минає вже третій — не сподівайтеся, що будівництво невдовзі закінчиться. Якщо війни в середньому тривають шість місяців, а ваша йде вже третій рік — не сподівайтеся на близький мир. Арабо-ізраїльський конфлікт почався сімдесят років тому, і кінця не видно, а тоді його вважали «дрібною проблемою».

20


Не питайте перукаря, чи час вам стригтися — і не питайте в науковця, чи важливі його дослідження.

21


Деякі істини відкриваються лише дітям — дорослих і не-філософів засмоктує буденність, їм не до цього, вони займаються «серйозними справами», їм здається, що є важливіші речі.

22


Можна багато побачити, просто дивлячись.

Leave a comment

0/5